Belastingaangifte 2023, controleer deze punten

Geen zorgtoeslag aangevraagd

De zorgtoeslag moet actief worden aangevraagd. Bent u teruggevallen in inkomen door bijvoorbeeld scheiding, veranderen van baan, samenwonen, ontslag of pensioen dan heeft u mogelijke recht op zorgtoeslag in 2023. De zorgtoeslag van 2023 kan meestal tot 1 september 2024 worden aangevraagd.

Geen aftrek lijfrente banksparen

  1. U betaalt aan een lijfrente of bankspaarrekening, maar trekt het bedrag niet af, terwijl u er wel recht op heeft.
  2. U betaalt aan een lijfrente of bankspaarrekening, trekt het bedrag af, terwijl u er geen recht op heeft.

Bereken het juiste bedrag via de site van de Belastingdienst.

Belasting betalen over een afgekochte lijfrente

U moet Belasting betalen over een afgekochte lijfrente, maar heeft in het verleden de premie afgetrokken. (nu betaalt u twee keer belasting)

Vraag een saldoverklaring aan bij de Belastingdienst (0800-0543), daarmee kunt u bewijzen dat de lijfrente niet is afgetrokken en hoeft er mogelijk geen belasting te worden betaald over de afkoop.

Giften

Ging uw theater voorstelling niet door wegen corona. Check of de organisatie een ANBI instelling is, als u geen compensatie heeft gekregen dan is naar alle waarschijnlijkheid de prijs van het kaartje een gift en aftrekbaar als gift.

Geen optimale verdeling hypotheek rente

Verdeel de hypotheekrenteaftrek tussen u en uw fiscale partner op een zo gunstig mogelijk wijze.

Brief

Bericht van de Belastingdienst: u hoeft geen aangifte meer te doen!

Een deel van belastingplichtigen krijgt een brief van de Belastingdienst met het bericht dat ze geen aangifte meer hoeft te doen. Waarop deze brief gebaseerd is, is vaak onbekend. Bereken altijd zelf of het verstandig is om aangifte te doen of laat berekenen door ons.

Terugvragen dividendbelasting

Voor de meeste mensen relatief kleine bedragen, maar wordt vaak vergeten.

Levensonderhoud kinderen

Deze aftrekpost werd veel gebruik door gescheiden ouders. De aftrekpost is echter vervallen, het kan dus goed zijn om deze afspraken samen te herzien.

Geen fiscale partner meer

Door verandering in de wet kan het zijn dat u geen fiscale partner bent vanaf 2012. Terwijl u dit eerder wel was. Hierdoor is het mogelijk dat u geen of minder algemene heffingskorting terug krijgt. Overweeg om een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen om weer fiscaal partner te worden en de algemene heffingskorting terug te krijgen.

Belastingtelefoon

Gebruik de gratis Belastingtelefoon (0800-0543). Medewerkers van de Belastingdienst staan u graag te woord en helpen u met al uw vragen over belastingaangiften. Bel desnoods meerdere keren als het antwoord onduidelijk is.

Archiveer uw digitale belastingaangifte

Archiveer uw digitale belasting aangifte goed, de praktijk leert dat u een digitale aangifte sneller kwijt raakt dan een papieren aangifte. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwe computer koopt of wanneer een harde schijf kapot gaat. U kunt de aangifte nodig hebben van drie tot vier jaar terug, bijvoorbeeld voor uw hypotheekaanvraag of voor een bemiddelingsverzoek.

Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door 3. Over de uitkomst daarvan – het gemiddelde inkomen – berekent u per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kunt u een belastingteruggaaf krijgen. U komt voor een belastingteruggaaf in aanmerking als u voldoet aan een aantal voorwaarden.

Schriftelijk verzoek

Als u voldoet aan de voorwaarden schrijft u een brief naar uw belastingkantoor. U kunt uw belasting- of douanekantoor vinden met behulp van het hulpmiddel Adressen belasting- en douanekantoren. In uw brief verzoekt u om middeling toe te passen over 3 aaneengesloten hele kalenderjaren. Ook maakt u een berekening van de belastingteruggaaf. Deze berekening stuurt u mee met uw schriftelijke verzoek.